Onderrug massage

Deze massage is vooral gericht op de onderrug en het bekken. Daar waar je basis zit en daar waar de meeste klachten in het lichaam  veroorzaakt worden. Veel mensen hebben last van hun onderrug (pijn, stijfheid, uitstraling naar billen en/of benen).  De (zit)houding speelt een rol in hoeverre je last hebt van je onderrug, maar vooral stress kan veel ongemak veroorzaken. 

In deze streek zitten de psoas spieren (een cluster van spieren) die in de onderrug begint en door het bekken bij het dijbeen in de liezen eindigt. De psoas spieren reageren op stress momenten waarin het vecht-, vlucht- en bevriezingssysteem wordt geactiveerd. 
Als deze momenten van stress, en erger nog angst, niet goed verwerkt worden kan er spanning in de psoas blijven zitten.  Met goed verwerken bedoelen we hier dat de emoties doorvoeld worden en er aandacht is voor het stress en/of angstig moment. 

Vanuit een bredere visie wordt er ook gekeken naar de invloeden van de psoas naar de rest van het lichaam en de verbindingen met de been- en billenspieren. Zelfs wordt er gekeken naar de buikspieren die weer de verbinding maken met de rugspieren. 

Via rustige stretch technieken en diepe ontspannende massage technieken gaan we op zoek naar de spanning in dit gebied. We nemen de tijd om gevoelens en ervaringen tijdens de massage te voelen.  De ademhaling krijgt de aandacht zodat er diepere ontspanning kan ontstaan in het systeem. 

Wil je ergens niet aangeraakt worden zoals in je buik, dan is dat uiteraard mogelijk. We gaan niet over de grenzen van de ontvanger, omdat dat het stresssysteem activeert. 

 


 

 

 

 

 

 


De psoas spieren


De psoas spieren in verbinding met een bilspier, liesspieren en schaambeenspier.